Kastamonu’dan Avrupa’ya Mantar İhracatı
Kastamonu Ormanlarından Avrupa’ya Mantar İhracatı Devam Ediyor
Kastamonu ormanlarında bol miktarda yetişen ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı haline gelen mantarlar, doğadan toplanarak Avrupa’ya ihraç ediliyor. Kastamonu’da bulunan mantar işleme firmaları tarafından Avrupa ülkelerine yıllık yaklaşık 100 milyon liralık ihracat yapılıyor.
- Kastamonu’da sonbaharda etkili olan yağışlar mantar bolluğu yaşattı.
- Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanan mantarlar, Kastamonu’da bulunan firmalarda işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa’ya gönderiliyor.
- Kastamonu’da işlenen mantarlar, dondurulmuş vaziyette Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Devlet desteğiyle Avrupa’nın mantar ihtiyacını karşılayan Kastamonu’daki mantarcılık işletmeleri, yıllık 100 milyon TL’lik ihracat rakamlarına ulaşıyor.
Kastamonu’da Mantar Üretimi ve İhracatı Rakiplerine Fark Atıyor
Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu’nun mantar üretimi ve ihracatında öncü bir konumda olduğunu belirterek, “Kastamonu ilimiz, doğal mantar toplama ve ihracat konusunda önemli bir merkez konumunda. Doğası gereği zengin mantar üretim potansiyeline sahip olan ilimizde, toplanan mantarlar işlenerek Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kastamonu’nun ekonomisine büyük katkı sağlayan mantar üretimi ve ihracatı, sürekli desteklenmekte ve teşvik edilmektedir” dedi.
- Kastamonu’da mantar toplama ve işleme, bölgenin önemli gelir kapılarından biri konumunda.
- Firmalar, TRDK ve Tarım Bakanlığı hibelerinden yararlanarak işletmelerini geliştiriyor ve Avrupa pazarına açılıyor.
Kastamonu’da mantar sektörü, her geçen yıl büyüyerek Avrupa’da tanınan bir marka haline geliyor.