Beta Enerji 130 milyon dolarlık yatırımla istihdamı üçe katlayacak

Necla DALAN

Türkiye, transformatör üretiminde Çin ve Hindistan’ın artından üçüncü sırada. Dünyada 60 milyar dolarlık bir pazar varken Türkiye’deki pazarın büyüklüğü 2 milyar doların üzerinde, ihracat 1,6 milyar dolar civarında.

Makine mühendisi Sabit Dağsuyu’nun kurup büyüttüğü Beta Enerji, Türkiye’nin önde gelen transformatör üreticilerinden… İkinci nesil Hakkı Mert Dağsuyu ve Yusuf Cenk Dağsuyu’nun da yönetimde aktif yer almasının ardından iç ve dış pazarda sektörün önemli oyuncularından biri haline geldi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 bini kapalı 65 bin metrekare alanda üretim yapan şirketin Etiyopya’da yağlı transformatör üretim tesisi, Uganda Kampala’da test laboratuvarı, Almanya ve Ukrayna’da yapılanmaları mevcut.

Beta Enerji’nin transformatörlerini kullananlar arasında 21 dağıtım şirketi, Akkuyu Nükleer Santrali, Çukurova Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu da bulunuyor.

2026 SONUNDA CİRO 300 MİLYON DOLARI GEÇECEK

Geçen yıl altı kıtada 62 ülkeye transformatör ihraç eden ve 90 milyon dolar ciro yapan Beta Enerji, Adana’da 130 milyon dolarlık yatırımla yeni bir tesis kuruyor. Yatırım bittiğinde bu tesis Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek çatı altında uçtan uca üretim yapılan en büyük tesis olacak. Yine bu yatırımla 500 olan çalışan sayısı 1500’e yükselecek. Şirketin cirosu da 2026 sonunda 300 milyon doları geçecek. 2017 yılında kendi sektöründe ilk Ar-Ge Merkezi’ni de kuran Beta Enerji’nin hedefi orta ve uzun vadede Amerika’nın da aralarında olduğu 10 ülkede üretim yapmak.

Beta Enerji’nin Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Ünal ile Adana’da buluştuk ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk.

ÜRETİMİ AFRİKA’YA YAYACAK, AMERİKA’YA DA GİDECEK

120 bin metrekare alanda Avrupa’nın en büyük enerji ve teknoloji kampüsü için yatırıma başladıklarını anlatan Ünal, orta ve uzun vadede dünyada 10 ülkede üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi. Ünal, şöyle devam etti:

“Afrika’daki üretim sürecimizi artıracağız. Etiyopya dışındaki ülkelere yayacağız. Amerika’ya da gideceğiz. Almanya’da bize birçok satılık şirketin yer aldığı bir liste verdiler. Ama biz şirket satın almayı düşünmüyoruz, sıfırdan yapacağız. Almanya’da önce bakım ve servis ile başlayıp sonrasında üretime geçmeyi planlıyoruz. Beş ila 10 yıl arasında bu hedeflerimizi hayata geçirmiş olacağız.”

Şu anda yeni yatırıma odaklandıklarını ancak halka arz dahil tüm ihtimalleri değerlendirebileceklerini vurgulayan Ahmet Ünal, “Kapımızı çalanlar var. Biz hiçbir ihtimale kapalı değiliz ama bugün düşünmüyoruz. Kendimiz büyümeyi planlıyoruz. Halka arz da olabilir ama şu anda yatırıma odaklandık” dedi.

YENİ TESİSTE SİNEMA DA OLACAK BUTİK OTEL DE

Yeni kampüsün 20 bin metrekaresini sosyal alanlara ayırdıklarına da değinen Ünal, şöyle devam etti:

“Yeni kampüsümüz üretimin yanında bilimin, teknolojinin, eğitimin ve sosyal yaşamın merkezlerinden biri olacak. Bir cazibe merkezi yaratacağız. Kampüste tenis kortundan sinemaya, butik otelden spor salonlarına birçok birim olacak. Kaliteli insan kaynağı bizim için önemli ve kampüs insan kaynağı yetiştirme programları ile de adından söz ettirecek.”

VOLTGO, AMERİKALI DEVİN TEDARİKÇİSİ OLACAK

Ahmet Ünal, kurum içi dikey girişim modeli çerçevesinde şarj istasyonu markası Voltgo hakkında da bilgi verdi. Ünal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elektrikli araçların günlük yaşamımıza hızlıca dahil olması yine aynı hızda elektrikli şarj istasyonu ihtiyacını da beraberinde getirdi. Voltgo yatırımımız bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşti. Voltgo; yazılım ve donanım süreçlerinin tamamını kendi mühendislerimiz ile gerçekleştirdiğimiz, EPDK lisansına sahip elektrikli şarj istasyonu markamız olarak hayatımıza girdi. Bireysel ve kurumsal kullanımlar için DC, AC ve WallBox tipi şarj üniteleri üreten Voltgo, şarj istasyonu işletme lisansına ve haklarına da sahip. Dünyaya satmak için görüşüyoruz. Çok büyük Amerikalı bir şirketle anlaşmak üzereyiz. Onlar da şarj üreticisi ve biz onların tedarikçisi olacağız.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir